Door: Monique Koopman
Op: 4 juni 2019

Waar vind ik een executive coach?

 

Heb ik eigenlijk wel een executive coach nodig?
Het antwoord is simpel: ‘Nee’, maar… iedereen kan een coach gebruiken. Van die wetmatigheid ben je als directeur of bestuurder niet uitgesloten. Alleen al om de reden dat niemand zijn eigen ogen kan zien, anders dan in de spiegel. Mentaal is dat niet anders. Er zijn altijd verborgen kenmerken die pas in het gesprek met een coach boven water komen. De executive coach dient daarbij als mentale spiegel. 

 

Ik ben toch niet gek!

Misschien is er nog steeds twijfel of die coach nou eigenlijk wel nodig isPer slot van rekening ben ik niet gek en tot nu toe ben ik er ook alleen uitgekomen” kan de gedachten zijn. 

Aan de andere kant hebben meer en meer succesvolle directeuren en bestuurders een executive coach, omdat die zichzelf de luxe van een onafhankelijke sparringpartner ‘die mij nu eens niet naar de mond praat’ gunnen?  

Bijna iedere bestuurder die de deur van een degelijke executive coach praktijk uit wandelt zegt: ‘Waarom heb ik dit niet jaren eerder gedaan!?’ Keer op keer zijn mensen totaal verrast over de snelheid en de enorme kwaliteitsverbetering van leven en/of werken met behulp van coaching. 

De luxe of beter gezegd meerwaarde van een executive coach zit hem dan ook in twee heel belangrijke zaken: Tijd en Kwaliteit. 

Meer Tijd 

Mensen zijn gewoontedieren. Vaak is er een burn-out nodig om in te zien dat de gebaande paden of oude methodes aan kracht hebben ingeboet. Door gebrek aan tijd blijven wij onszelf veel te lang herhalen omdat het te veel tijd kost om onszelf opnieuw uit te vinden. 

Door de sessie met een coach worden mentale blokkade verwijderd en houding, gedrag of beperkende overtuigingen getransformeerd, waarna door een grotere effectiviteit veel tijd bespaard wordt. Issues, die vaak jaren spelen behoren binnen twee tot drie maanden tot het verleden. 

Na zo’n serie intensievere coachingsessies is het zinvol, bijvoorbeeld, eens per kwartaal, een ‘onderhoud’ sessie te plannen. 

Meer Kwaliteit 

Het werken met een coach betekent dat je, al dan niet tijdelijk, een extra en vooral onafhankelijk en onvoorwaardelijk brein’ tot je beschikking hebt om mee te sparren en daarmee tot nieuwe inzichten te komen. Dit ‘brein’ is er helemaal, in tegenstelling tot iedere andere relatie, ter ondersteuning van de vele uitdagingen die onze positie nu eenmaal met zich mee brengt. 

Een goede executive coach laat zien waar zich verbeterpunten bevinden ten aanzien van zowel de persoonlijke ontwikkeling als ook van de ontwikkeling van de leidinggevende kwaliteiten. Blinde vlekken worden zichtbaar gemaakt; houding, gedrag en taal worden krachtiger door bewustwording van incongruentie op een of meerdere gebieden. Oude overtuigingen en eventuele emotionele blokkades worden gevonden en opgeruimd. Er ontstaan nieuwe inzichten, meer ruimte en er komt veel meer energie beschikbaar om nieuwe paden te zien en deze te gaan bewandelen. Strategisch denken gaat makkelijker samen met een coach als sparringpartner, waardoor doelen sneller worden bereikt. 

Waar vind ik zo’n coach? 

Simpel: via Executive Coaching Nederland (www.executive.coaching.nl). ECN is een dochteronderneming van Coaching Nederland, met ruim 25 jaar ervaring Nederlands oudste en inmiddels meest veelzijdige expert op het gebied van coaching van medewerkers, leidinggevenden en teams. 

Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik selecteer met mijn team de top-executive coach die past bij uw specifieke situatie. Bel of stuur een sms naar Monique Koopman: +31-6-1320 2322. 

Deel dit bericht op social media